Företagare – så kan du ge dig själv en bonus i sommar

Företagare – så kan du ge dig själv en bonus i sommar

  • Ekonomi
  • 15 Jun
    2021

Många som driver aktiebolag betalar ut en extra lön till sig själva i samband med årsskiftet, för att maximera sina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Men varför inte plocka ut lite av de pengarna redan nu i sommar istället? Wints Sanja Skiljo berättar hur du kan göra.

Du som drivit aktiebolag ett tag vet säkert hur det brukar vara när året närmar sig sitt slut. Då börjar du räkna på hur bra det gått för bolaget och om det finns utrymme att plocka ut en utdelning. Och om det utrymmet finns – ja, då räknar du kanske också på hur mycket lön du måste ha tagit ut för att kunna maximera den utdelningen.

I många fall brukar en sådan process sluta med att man plockar ut en extra lön strax innan året är slut, för att maximera sin utdelning. Men om det nu går bra för bolaget, varför inte plocka ut den där extra lönen redan nu i sommar, som en liten bonus? Vi förklarar hur du kan tänka.

Vill ni ha bättre koll på bolagets ekonomi?

Se hur Wint kan hjälpa er

Ta en extra lön nu, maxa din utdelning efter årsskiftet

När man räknar på utdelning och fyller i sin så kallade K10-blankett finns ett gränsbelopp som styr hur stor utdelning du kan ta ut med en beskattning på 20 procent. För att få fram ditt gränsbelopp kan du välja en av två vägar – förenklingsregeln eller huvudregeln.

Förenklingsregeln är logiskt nog den enklaste. Den säger att du som ägare kan ta ut upp till 187 500 kr i utdelning nästa år – oavsett hur hög lön du plockat ut under 2021. 

Med huvudregeln blir det dock lite krångligare. Men det är också den du kan använda dig av för att både plocka ut en extra sommarlön nu och en riktigt bra utdelning efter årsskiftet. Huvudregeln ger dig nämligen möjlighet att lägga till 50 % av ditt bolags totala lönesumma till ditt gränsbelopp och fortfarande beskattas med 20 procent – men bara om du tagit ut “rätt lön”.

Vad är rätt lön?

Hur tar du då reda på vad som är rätt lön för dig? Jo, låt oss säga att ni är två anställda, varav du är enda ägaren till bolaget. Ni har en månadslön på 37 000 kr vardera. Med nuvarande lönenivå kommer ni två alltså ha fått ut 444 000 kr vardera i lön när året är slut. Bolaget kommer således ha en total lönesumma på 888 000 kr för 2021.

Om du tagit ut rätt lön så skulle det innebära att du kan få ett gränsbelopp på 444 000 kr (du skulle alltså kunna plocka ut upp till 444 000 kr som bara beskattas med 20 %, istället för de 187 500 kr som förenklingsregeln ger) om du känner att det utrymmet finns i bolagets ekonomi när året är slut.

Men det är här begreppet “rätt lön” kommer in i bilden. För att kunna använda dig av huvudregeln måste du som ägare nämligen ha plockat ut minst 400 800 kr plus fem procent av bolagets totala kontanta löner under 2021.

I vårt exempel skulle du i så fall behöva plocka ut en lön på minst 445 200 kr (400 800 + 44 400), dvs 1 200 kr extra, för att kunna beräkna gränsbeloppet enligt huvudregeln. Glöm dock inte att om du skulle plocka ut 1 200  kr extra så kommer bolagets totala lönesumma öka till 889 200 kr, vilket betyder att uträkningen nu ska göras på 5 % av den summan.

Ta därför gärna lite extra i sommarbonus för att inte råka missa gränsbeloppet med några ynka hundringar. I vårt exempel räcker det med drygt en tusenlapp, 1 265 kr, för att hamna innanför ramen.

Om du har någorlunda koll på hur mycket bolaget kommer att betala ut i löner under 2021 kanske ska du räkna på din lön och se om det finns utrymme för en liten bonus redan nu istället för att vänta till sista stund?

Lycka till!

Anmäl dig till Wints mailutskick!