Företagare – så kan du ge dig själv en bonus i sommar 2024

Företagare – så kan du ge dig själv en bonus i sommar 2024

  • Ekonomi
  • 18 Jun
    2024

Många som driver aktiebolag betalar ut en extra lön till sig själva i samband med årsskiftet, för att maximera sina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Men istället för att vänta till årets slut för att ta ut denna extra lön, varför inte ta del av den redan nu i sommar. Häng med så förklarar vi hur du gör!

Att ta en extra lön nu för att maximera utdelningen efter årsskiftet är ett smart drag. Du som drivit aktiebolag ett tag vet säkert hur det brukar vara när året närmar sig sitt slut. Då börjar du räkna på hur bra det gått för aktiebolaget och om det finns utrymme att plocka ut en utdelning. Och om det utrymmet finns – ja, då räknar du kanske också på hur mycket lön du måste ha tagit ut för att kunna maximera den utdelningen.

I många fall brukar en sådan process sluta med att man plockar ut en extra lön strax innan året är slut, för att maximera sin utdelning. Men om du är en av de vars bolag gått bra under första halvan av året varför inte plocka ut den där extra lönen redan nu i sommar, som en liten bonus? Vi förklarar hur du kan tänka.

Vill ni ha bättre koll på bolagets ekonomi?

Se hur Wint kan hjälpa er

Ta en extra lön nu, maxa din utdelning efter årsskiftet

När du beräknar utdelningen och fyller i din K10-blankett, spelar gränsbeloppet en avgörande roll (det är gränsbeloppete som styr hur stor utdelning du kan ta ut med en beskattning på 20 procent). För att få fram ditt gränsbelopp kan du välja mellan två vägar: förenklingsregeln eller huvudregeln.

Förenklingsregeln är enkel att förstå och säger att du som ägare kan ta ut upp till 204 325 kr i utdelning nästa år, oavsett hur mycket lön du tagit ut under innevarande år. Huvudregeln är lite mer komplicerad, men den ger dig möjlighet att både ta ut en extra sommarlön för 2024 och maximera utdelningen efter årsskiftet. Det är alltså huvudregeln du kan använda dig av för att både plocka ut en extra sommarlön nu och en riktigt bra utdelning. Huvudregeln ger dig nämligen möjlighet att lägga till 50 % av ditt bolags totala lönesumma till ditt gränsbelopp och fortfarande beskattas med 20 procent – men bara om du tagit ut “rätt lön”.

Vänta inte till årsskiftet, plocka ut en extra lön redan till sommaren. Perfekt inför semestern 2024!
Vänta inte till årsskiftet, plocka ut en extra lön redan till sommaren. Perfekt inför semestern 2024!
Läs också: Skatt, lön och förmåner - så här funkar det

Vad är rätt lön?

Hur tar du då reda på vad som är rätt lön för dig? Jo, låt oss säga att ni är två anställda, varav du är enda ägaren till bolaget. Ni har en månadslön på 40 000kr vardera. Med nuvarande lönenivå kommer ni två alltså ha fått ut 480 000 kr vardera i lön när året är slut. Bolaget kommer således ha en total lönesumma på 960 000 kr för 2023.

Om du tagit ut rätt lön så skulle det innebära att du kan få ett gränsbelopp på 480 000 kr (du skulle alltså kunna plocka ut upp till 480 000 kr som bara beskattas med 20 %, istället för de 204 325 kr som förenklingsregeln ger) om du känner att det utrymmet finns i bolagets ekonomi när året är slut.

Men det är här begreppet “rätt lön” kommer in i bilden. För att kunna använda dig av huvudregeln måste du som ägare nämligen ha plockat ut minst 445 800 kr plus fem procent av bolagets totala kontanta löner under 2023.

I vårt exempel skulle du i så fall behöva plocka ut en lön på minst 493 800 kr (445 800 + 48 000), dvs 13 800 kr extra, för att kunna beräkna gränsbeloppet enligt huvudregeln. Glöm dock inte att om du skulle plocka ut 13 800  kr extra så kommer bolagets totala lönesumma öka till 973 800 kr, vilket betyder att uträkningen nu ska göras på 5 % av den summan. I detta fall blir det till slut 494 600 kr du behöver ta i lön om din anställde har 480 000 kr i lön. Du får då ta ut 487 300 kr i lågbeskattad utdelning till 20 %.

Detta innebär med andra ord att vill du ha lite mer klirr i semesterkassan (och räknar med att bolaget kommer att gå lika bra resterande tid av året) så kan du ta ut 14 600 kr i sommarbonus istället för att vänta till slutet av året.

Mer läsning: Rätt lön för 2024 - så bör du som företagare planera

Behöver du hjälp med din K10?

Ta en titt på K10.nu!

Anmäl dig till Wints mailutskick!