4 saker idrottsvärlden kan lära oss om att arbeta med mål

4 saker idrottsvärlden kan lära oss om att arbeta med mål

  • People & organisation
  • 11 Sep
    2018

I en tidigare artikel delade vi med oss av tre skäl att arbeta mot tydliga mål. Men hur ser man till att de mål man tagit fram känns både sporrande och genomförbara för hela gruppen? Samuel Skantz, Inbound Marketing Manager på Wint, drar paralleller till idrottsvärlden när han ger sin syn på saken.

Som före detta fotbollsspelare har jag spenderat många timmar i diskussioner om målsättning för året. Ska vi försöka ta hem serien och avancera en division, eller bör vi snarare satsa på att undvika degradering? För att nå sina idrottsliga mål är det nämligen av högsta vikt att spelartruppen tror på klubbens mål och är redo att kämpa för dem.

Min känsla är att samma sak gäller för dig som driver eget bolag. Därför tänkte jag dela med mig av 4 lärdomar från idrottslivet som jag tror du kan ha nytta av när du sätter upp mål för din arbetsgrupp.

>> Läs också: “Därför tjänar du på att ha en tydlig målsättning – tre skäl” <<

1. Inkludera hela laget från början

Man pratar ofta om att ett mål ska vara SMART – Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbundet. Om man bryter ut de bokstäverna så är S, M och T superviktiga för att man i efterhand över huvud taget ska kunna se om man uppnått sitt mål. Men de viktigaste bokstäverna i min värld är ändå A och R.

Om ditt lag eller arbetsgrupp inte accepterar och tror på målet kommer de ha svårt att göra det där lilla extra som krävs för att uppnå det. Därför finns mycket att vinna på att låta gruppen vara delaktig i målformuleringen. Du, styrelsen eller ledningsgruppen kan såklart förse dem med verktyg och guidning, men slutresultatet bör ni alla ha åstadkommit tillsammans – som ett lag.

2. Gör målet till en del av vardagen

Ett mål gör ingen nytta om man formulerar det i början av året och sen låter det vara tills det är dags att utvärdera hur det har gått. Det får aldrig glömmas bort, varken av dig eller av dina medarbetare. Bryt istället ner det för att göra det till en del av vardagen.

Hur fördelar ni årets prestationer för att maximera chanserna att nå er dröm när året är slut? Genom att bryta ner det stora målet i etappmål och delmål blir målsättningen en del av gruppens vardag och någonting ni gemensamt kan sträva mot – match efter match, vecka efter vecka.

3. Se alla spelare i laget

Att nå sina mål handlar i slutänden om engagemang och personliga prestationer, vare sig du ska hoppa högt, gå ner i vikt eller sälja mycket. Därför tjänar du på att löpande coacha gruppen och uppmuntra dess framsteg. Om du dessutom kan ta dig tiden att handleda och pusha den enskilde individen – vid fler tillfällen än på det årliga medarbetarsamtalet – finns än mer att vinna.

Mina bästa säsonger som fotbollsspelare har jag åstadkommit då min coach gjort mig medveten om mina styrkor och vad som gör min roll i gruppen viktig. Då har jag nämligen känt mig extra motiverad att utnyttja, och utveckla, dessa styrkor ytterligare. I ett väl sammansatt lag finns därför stor potential att prestera på topp om var och en har fått veta varför hen är en viktig kugge i laget.

4. Revidera målen vid behov

Inget är så svårt som att jobba mot ett mål som känns omöjligt. Och ibland går det ju inte som man tänkt sig. Kanske går en viktig affär i stöpet redan under första kvartalet, vilket sumpar första etappmålet. Plötsligt känns slutmålet inte alls lika realistiskt och motiverande längre.

Då gäller det att snabbt revidera sina mål. Vad kan ni göra under återstoden av säsongen eller året för att nå ert slutmål? Ska ni justera delmålen? Kan ni förändra strategin eller testa ett annat tillvägagångssätt? Eller ska ni helt enkelt revidera slutmålet en aning, för att åtminstone kunna göra en så bra prestation som möjligt?

Det kan kännas trist såklart, men det viktiga är att ni hela tiden jobbar mot någonting som känns realistiskt och sporrande. Något som hela laget tror är möjligt. Då finns alltid chansen att både nå upp till och överträffa era drömmål. Det finns det ju massor av exempel på – både i idrottsvärlden och i näringslivet.

Vill du ha mer tid till att nå dina mål?

Låt Wint-appen ta hand om din ekonomiska administration så kan du fokusera på saker som verkligen gör skillnad för din verksamhet. Här kan du komma igång med Wint.

Anmäl dig till Wints mailutskick!