Möt en av många konsulter som tjänar på att inte bokföra

Möt en av många konsulter som tjänar på att inte bokföra

  • Kundcase
  • 14 Sep
    2021

När Fredrik Öhgren bestämde sig för att starta eget konsultbolag kom verkligheten ikapp honom. Den administration man behöver göra som egenföretagare visade sig ta mer tid i anspråk än vad han först hade anat.

Efter drygt 15 år som VD och marknadschef i olika bolag bestämde sig Fredrik Öhgren för att göra slag i saken och bli egenföretagare. I mitten på 2020 sade han upp sig och startade sitt första konsultbolag, Island Branch Consulting, som erbjuder konsulttjänster inom bland annat management, marknadsföring och ledarskap. Men med företagande kommer också en hel del måsten, som både är krångliga och tar tid.

– Jag insåg snabbt vilken curlad verksamhet jag hade befunnit mig i de senaste åren. Jag var ju fast inställd på att köra två-tre konsultuppdrag parallellt och fixa med bokföringen någon kväll då och då. Men plötsligt stod jag där med insikten om att allt ska bokföras och arkiveras, hela tiden!, skrattar Fredrik och fortsätter.

– Tidigare hade jag kunnat fokusera fullt ut på mitt expertisområde. När jag behövde information om bolagets ekonomi pekade jag bara på de rapporter jag ville ha så plockade en ekonomiavdelning eller CFO fram dem åt mig. Jag har aldrig behövt lägga tid på att hålla koll på momsdeklarationer eller knappa in siffror i ett bokföringsprogram. Det var helt nytt för mig och tog otroligt mycket tid.

Wint ger bättre koll på ekonomin

Fredrik förstod att om han ville vara kostnadseffektiv i bolaget skulle han inte kunna sköta sin egen bokföring. Administrationen stal för mycket tid – från såväl kärnverksamheten som från familjen. Han bestämde sig för att outsourca och valde att testa Wint.

– Till en början handlade det bara om att slippa göra det själv. Debet och kredit är inte det roligaste man har när man driver bolag, så jag ville bara lasta över de delarna på nån annan, berättar han.

– Men det jag inser nu är att jag faktiskt har fått bättre koll på ekonomin sedan jag började använda Wint. Jag älskar siffror, men har haft lyxen att få dem serverade från en ekonomiavdelning – och det är precis så det känns med Wint också. I Wint kan jag plocka ut precis de rapporter jag vill ha på egen hand och få en realtidsbild över bolagets ekonomi, utan att vara beroende av någon annan.

Läs också: så kan du skapa tillväxt genom datadrivna beslut

Ta mig till artikeln

Ökad frihet och fritid

Numera kan Fredrik lägga minimalt med tid på sin bokföring och istället hålla en högre debiteringsgrad på jobbet och mer fokus på familjen på fritiden.

– Det är svårt att räkna på exakt hur många timmar i veckan jag sparar på att använda Wint, men en sak är säker: den tiden är 100 % värdetid med min familj idag. Bokföring brukade vara en kvällsaktivitet som knyckte tid från familjen, vilket den inte gör längre, berättar han.

– De få saker jag behöver tänka på får jag veta från Wint i god tid innan. Wints proaktivitet gör att jag slipper tänka på saker och kan känna mig trygg med att allt stämmer och blir rätt. Jag har ingen rädsla för Skatteverket idag, vilket jag tror att många egenföretagare kan ha när de sköter sina egna siffror.

Fredrik är just i startgroparna att starta upp ännu ett bolag, där han kommer att koppla på Wints tjänst redan från start. Dessutom är han en flitig tipsare, som rekommenderat flera av sina vänner och kollegor att också använda Wint.

– Jag tycker att Wint är en extremt användarvänlig och prisvärd lösning som verkligen förenklar mitt liv som företagare. Jag går kanske in i appen två gånger i veckan för att kolla om jag har något att attestera, men ofta står det bara “Gött jobbat!”. Jag är minst lika curlad nu som när jag hade en ekonomiavdelning i ryggen, skrattar han.

Kan Wint vara något för dig?

Vill du, liksom Fredrik, spendera mer tid med familjen och maxa debiteringsgraden när du är på jobbet? Anmäl intresse för Wint eller boka ett telefonmöte med oss så bjuder vi på en behovsanalys och reder ut om Wint kan vara en bra match för dig.

Anmäl dig till Wints mailutskick!