Wint ger Oddwork full koll på sin ekonomi

Wint ger Oddwork full koll på sin ekonomi

  • Kundcase
  • 17 Sep
    2018

För att slippa administration och kunna fokusera helhjärtat på sin verksamhet har Odd Work tagit hjälp av Wint för att automatisera sin ekonomi. Det har gett dem mer tid åt sina nytänkande metoder inom employer branding och talangrekrytering och kunnat göra sig ett namn på såväl den svenska som den internationella scenen. Och som en bonus visade det sig att de betalat allt för mycket moms.

Vi tar det från början, för Wint och Oddwork har en hel del gemensamt. Precis som Wint startades som ett svar på ett behov: att automatisera bokföring, startades Oddwork som svar på behovet att matcha talangen med ett bolag och inte tvärtom.
– Vi tyckte att man skulle låta talangerna hålla i taktpinnen; “Vad vill DU göra?”; “Vilka äventyr vore motiverande för DIG?”.

Bytte bort den traditionella byrån

Efter några år med traditionell redovisningsbyrå föll valet på mer likasinnade Wint.

– Wint har byggt ett system som är som ett ekonomisystem borde vara. Idag förstår jag faktiskt inte hur man inte kan använda Wint när man driver företag. Det är verkligen det bästa sättet att få överskådlig koll på sin ekonomi, säger Poyan, som menar att han och hans kollegor sparar både tid och pengar på att använda Wint.

Vad är skillnaden mellan nu och hur det var i med er förra lösning?
– Varje månad lade vi alla våra kvitton och betalda leverantörsfakturor i datumordning i en hög, stämde av allting mot bankkontot och gick med hela luntan till redovisningskonsulten. Månad ut och månad in. Det var okej i början, men när vi omsatte 10-12 miljoner och hade åtta anställda kändes det inte längre hållbart, berättar Poyan.

Poyan Karimi är en av Oddworks grundare och Head of Recruitment på bolaget.

Automatisering underlättar vardagen

– Istället för att samla ihop den där högen med verifikat varje månad kan jag bara trycka på en knapp i Wint så löser sig allt. Jag har faktiskt inte gjort en enda manuell betalning sedan vi skaffade Wint. Jag trycker bara på röda eller gröna knappar, skrattar Poyan.

Sedan Wint kom in i bilden känner han också att hans kontroll över ekonomin är mycket bättre. Någon gång per dag loggar han in i Wint – inte alltid för att han måste utan mer för att han vill – och tar en titt på ekonomin.

– Jag börjar med att kika på inkommande leverantörsfakturor. Om allt ser okej ut så godkänner jag. Då betalas och bokförs fakturorna automatiskt. Systemet känner ju ofta igen vad fakturan avser. Sen kollar jag hur det ser ut bland kundfakturorna. Om en kund är sen med betalning skickar jag en påminnelse eller kontaktar kunden. Vi har inte haft en enda kreditförlust sedan vi skaffade Wint.

Realtidsrapporter är bra beslutsstöd

Under perioden då Oddwork använde sig av en traditionell byrå upplevde Poyan att han själv behövde ha en annan typ av kontroll.

– Jag fick en känsla av att vi hade betalat för mycket moms några månader, men eftersom jag inte hade koll på bokföring kunde jag inte vara säker. När det visade sig stämma insåg jag att vi verkligen behövde en säkrare lösning. Det är Wint.

Men den absolut största fördelen är enligt Poyan att bokföringen alltid är up-to-date och visar hur ekonomin ser ut i realtid, vilket är en viktig förutsättning när han ska fatta verksamhetskritiska beslut.

– Varje gång jag loggar in i Wint så vet jag att resultaträkningen alltid stämmer med verkligheten. Jag behöver inte vänta på ett månadsskifte eller ett bokslut utan jag kan jag få rapporter direkt i systemet som är bättre än vad vilken CFO som helst hade kunnat ge mig. Inte konstigt att Wint är min mest besökta sajt efter Facebook, avslutar han med ett leende.

Ta del av fler kundcase som detta:
Wint hjälper Wells Rekrytering att fokusera på rätt saker
Papperslöst företagande – går det?

Anmäl dig till Wints mailutskick!