Så får Oddwork full koll på sin ekonomi

Så får Oddwork full koll på sin ekonomi

  • Kundcase
  • 17 Sep
    2018

Med sina nytänkande metoder inom employer branding och talangrekrytering har Oddwork gjort sig ett namn på såväl den svenska som den internationella scenen. För att slippa administration och kunna fokusera helhjärtat på sin verksamhet har man tagit hjälp av Wint för att automatisera sin ekonomi.

Oddwork bildades 2012 då tre nybakade studenter från Handelshögskolan i Göteborg tyckte att det saknades en rekryteringsbyrå som tog vara på faktisk talang. Poyan Karimi, medgrundare och Head of Recruitment, berättar:

– De flesta rekryteringsbolag vi träffade på Handels samlade bara in en hög med CV:n och började skjuta brett. Det kändes som att man mest bara fick en massa spam-mail. Vi tyckte att man istället borde vända på myntet och låta talangerna hålla i taktpinnen; “Vad vill DU göra?”; “Vilka äventyr vore motiverande för DIG?”.

Därför startade killarna Oddwork – ett rekryteringsbolag som ska placera talangers personligheter och passioner i första hand, för att därefter matcha dem med rätt företagskulturer och karriäräventyr.

Poyan Karimi är en av Oddworks grundare och Head of Recruitment på bolaget.

Tidskrävande ekonomihantering

Liksom många entreprenörer som startar företag hade grabbarna ingen vidare koll på det här med bokföring och ekonomiadministration utan valde tidigt att ta hjälp av en traditionell redovisningskonsult för att hantera ekonomin.

– Varje månad lade vi alla våra kvitton och betalda leverantörsfakturor i datumordning i en hög, stämde av allting mot bankkontot och gick med hela luntan till redovisningskonsulten. Månad ut och månad in. Det var okej i början, men när vi omsatte 10-12 miljoner och hade åtta anställda kändes det inte längre hållbart, berättar Poyan.

Dessutom hade han börjat misstänka att siffrorna inte alltid stämde.

– Jag fick en känsla av att vi hade betalat för mycket moms några månader, men eftersom jag inte hade koll på bokföring kunde jag inte vara säker. Jag läste på så gott jag kunde och började jämföra våra verifikat med det vår konsult hade bokfört. Då såg jag att siffrorna inte matchade. Den mänskliga faktorn hade varit framme och ställt till det för oss vid upprepade tillfällen.

Automatisering underlättar vardagen

Poyan insåg att det var dags att hitta en bättre och säkrare lösning. Han kom i kontakt med Wint och ganska snart visade det sig att Oddwork och Wint var en match made in heaven. Oddwork har använt Wint i över tre år nu.

– Wint har byggt ett system som är som ett ekonomisystem borde vara. Idag förstår jag faktiskt inte hur man inte kan använda Wint när man driver företag. Det är verkligen det bästa sättet att få överskådlig koll på sin ekonomi, säger Poyan, som menar att han och hans kollegor sparar både tid och pengar på att använda Wint.

– Istället för att samla ihop den där högen med verifikat varje månad kan jag bara trycka på en knapp i Wint så löser sig allt. Jag har faktiskt inte gjort en enda manuell betalning sedan vi skaffade Wint. Jag trycker bara på röda eller gröna knappar, skrattar Poyan.

Sedan Wint kom in i bilden känner han också att hans kontroll över ekonomin är mycket bättre. Någon gång per dag loggar han in i Wint – inte alltid för att han måste utan mer för att han vill – och tar en titt på ekonomin.

– Jag börjar med att kika på inkommande leverantörsfakturor. Om allt ser okej ut så godkänner jag. Då betalas och bokförs fakturorna automatiskt. Systemet känner ju ofta igen vad fakturan avser. Sen kollar jag hur det ser ut bland kundfakturorna. Om en kund är sen med betalning skickar jag en påminnelse eller kontaktar kunden. Vi har inte haft en enda kreditförlust sedan vi skaffade Wint.

Realtidsrapporter är bra beslutsstöd

Men den absolut största fördelen är enligt Poyan att bokföringen alltid är up-to-date och visar hur ekonomin ser ut i realtid, vilket är en viktig förutsättning när han ska fatta verksamhetskritiska beslut.

– Varje gång jag loggar in i Wint så vet jag att resultaträkningen alltid stämmer med verkligheten. Jag behöver inte vänta på ett månadsskifte eller ett bokslut utan jag kan jag få rapporter direkt i systemet som är bättre än vad vilken CFO som helst hade kunnat ge mig. Inte konstigt att Wint är min mest besökta sajt efter Facebook, avslutar han med ett leende.

Ta del av fler kundcase som detta:
Wint hjälper Wells Rekrytering att fokusera på rätt saker
Papperslöst företagande – går det?

Anmäl dig till Wints mailutskick!