Gratis bokföring kommer alltid att kosta pengar

Gratis bokföring kommer alltid att kosta pengar

  • Ekonomi
  • 7 Sep
    2023

Jag vet att många småföretagare söker desperat efter en ny bokföringslösning just nu. Uppfyllda av besvikelsen över att känna sig lurade av sin nuvarande leverantör fyller de forumtrådar och sociala medier med frågor om vilket kostnadsfritt bokföringsprogram de borde välja härnäst. Men att byta till ännu en gratis programvara vore väl bara att lura sig själva på nytt.

Nyheten slog ner som en bomb i småföretagarsverige härom veckan: ett av de mer välanvända bokföringsprogrammen på marknaden – det som relativt nyligen hade “gratis för alltid” som huvudbudskap i sina reklamkampanjer – skulle plötsligt stänga ner sin gratisversion för gott och dessutom höja priset på sina premiumplaner med 50 %, inom en månad.

Att kunderna rasar är förståeligt. Likaså att förtroendet för bolaget sjunker. Men i rättvisans namn så var ju bokföringen aldrig gratis från första början. För tid kostar pengar. Ett slitet uttryck som aldrig är så sant som för den som vant sig vid att använda ett gratis bokföringsprogram.

Jag är vd på Wint och jag vet att vi dagligen pratar med företagare som mötts av den tuffa insikten att det kostat att inte betala för sin bokföring. Och även om jag förstår att det är lätt att luras av att en programvara är gratis får man inte glömma bort hur mycket tid man faktiskt måste lägga på att använda den. Det är en fälla många småföretagare faller i.

Mer läsning: 5 saker att tänka över innan du startar aktiebolag

Det kostar att inte betala för sin bokföring

Löpande bokföring, kvittoredovisning, momsdeklarationer, betalning av leverantörsskulder och massor av annan ekonomiadministration slukar nämligen stora mängder tid från den som valt att hantera sin bokföring själv i ett program. 

Om du som småföretagare leker med tanken att räkna på hur mycket tid du själv lägger på din bokföring och andra ekonomisysslor varje månad, och multiplicerar det med ditt timarvode mot kund, så kan jag nästan lova att resultatet är hisnande. Du förlorar tusentals kronor varje månad på att sköta din egen administration. 

Och då har jag inte ens lagt in årsbokslutet i ekvationen – det som kostar många tusenlappar för att få gjort i slutet av året. Vid en sådan uträkning kommer många småföretagare att landa i insikten att den bokföring som de uppfattat som helt gratis i själva verket kostat dem 30, 35 eller kanske 40 000 kr i förlorade intäkter och bokslutskostnader när man slår ut det över året.

Läs också: 4 skäl att byta till en automatiserad bokföringstjänst

Bokföring som kostar blir billigare i längden

Tänk om du istället hade valt bort gratisprogrammet till fördel för en helhetstjänst som gör hela jobbet åt dig. Som sköter alla tidskrävande bokföringssysslor per automatik och tar hand om betalningar, momsdeklarationer, lönehantering, ekonomisk support och bokslut. Allt till en fast månadskostnad som troligtvis inte motsvarar mer än ett par timmars debitering för dig.

Så vad kan vi lära oss av detta? Jo, kanske att det ändå ligger ett uns av sanning i de gamla klyschorna om att din tid är värdefull och att ingenting kan vara gratis för alltid? Mitt tips till dig som företagare är därför att sluta leta efter ännu ett gratis bokföringsprogram och istället välja en tjänst som ger dig valuta för dina pengar. För den som lägger sin tid där den gör som mest nytta kan också lägga sina pengar där de ger som mest avkastning.

Jag må vara Sveriges lataste VD som skalat bort allt som är tråkigt för att nå kärnan i mitt företagande, men jag har samtidigt insett att det kostat mig mer om jag knackat siffror själv. 

Daniel Johansson, vd på Wint

Ska vi göra slag i saken?

Så vad säger du? Är det inte dags att lägga tiden med gratisprogram och bokföringsångest bakom dig? Boka ett möte med någon av mina kollegor på Wint så hjälper vi dig att komma igång.

Mera läsning:
3 skäl att automatisera din bokföring

Man tror att man tjänar på att snåla

5 vanliga problem med manuell bokföring och hur automatisering kan lösa dem

Anmäl dig till Wints mailutskick!