4 skäl till att inte ta semester -och anledningarna till att du ändå ska göra det

4 skäl till att inte ta semester -och anledningarna till att du ändå ska göra det

  • Entreprenörskap
  • 8 Jun
    2022

Många som startar eget gör det med argumentet att det är skönt att få bestämma över sin tid själv. Men när det närmar sig semestertider har den inställningen plötsligt förändrats. Tanken på att vara ledig och slappna av när det bara är upp till dig att företaget går runt kan förvandla även den lugnaste filbunke till ett stressmonster. Känner du igen dig? Lugn i stormen, vi har samlat de vanligaste anledningarna till att inte ta ledigt -och lösningar på dem. Tacka oss i höst.

När man driver företag är det inte alltid lätt att för det första bestämma sig för att ta semester, och för det andra att känna sig avslappnad när man väl gjort det. Men faktum är att vi alla behöver tid för återhämtning. Så för dig som går och funderar över om du alls ska vara ledig kommer här de vanligaste argumenten -och lösningarna på dem.

Jag har inte råd

Detta är kanske den vanligaste anledningen till att egenföretagare låter bli att ta semester. Och visst kan det ligga en del sanning i det. Men tänk så här: det finns en anledning till att vi i Sverige har lagstiftad semester. Vi behöver en paus för att låta hjärnan vila. När den gjort det har du förhoppningsvis både ork och nya idéer som gör att det går ännu bättre för dig. Att inte ta semester kan faktiskt rentav komma att kosta dig mer i slutänden. Försök också att boka in jobb så du inte kommer tillbaka till en tom kalender. 

Jag har inte tid

Okej, du kanske inte har tid och möjlighet att ta flera veckor semester, beroende på vilken typ av företag du driver. Men om du planerat för det i god tid kan du nästan garanterat ta åtminstone lite semester. Ett gott råd är att meddela kunderna redan i förväg om att du har semester och kanske bara svarar på mail en gång i veckan. Och faktiskt -att planera in jobbdagar under ledigheten kan hjälpa dig att koppla bort stressen resten av dagarna.

Mer semester – mindre bokföring?

Automatisera ekonomin med Wint

Jag vill inte

Den här anledningen kan låta konstig kanske, men kom ihåg att de flesta som startar eget gör det för att de verkligen älskar det de gör. Att då ta ledigt från den sysslan kan vara ett svårt beslut. Men återigen -vardagen har en tendens att rusa på i snabb takt och fyllas med detaljer som måste lösas. Att då och då ta ett steg åt sidan och lyfta blicken kan göra det enklare för dig att hålla ögonen på helheten -och se till att du springer åt rätt håll. För de flesta är det dessutom så att de nya idéerna och inspirationen dyker upp när de bryter rutiner och tänker på helt andra saker, tänk vad du kan göra med det när det är dags att börja jobba igen.

Fakturorna betalar inte sig själva

Nej, men om du använder Wint är det bra nära. Om du automatiserar så mycket av ekonomin och administrationen som du bara kan är det nästan som ett självspelande piano. Det betyder mer semester för dig.

Bonustips: Kom ihåg att hålla koll på att det finns tillräckligt med pengar på företagskontot under semestern så att fakturorna kan betalas.

Vill du läsa mer om vikten av likviditet över sommaren hittar du en artikel i ämnet här

Anmäl dig till Wints mailutskick!