Gör din hobby till ditt jobb

Gör din hobby till ditt jobb

  • Entreprenörskap
  • 19 Sep
    2019

Tänk att få gå upp på morgonen för att bege sig till jobbet och göra precis det man vill. Designa kläder, ägna sig åt hantverk eller koda spel. Det låter som ett barns drömmar om framtiden, men är verklighet för många människor som har vågat satsa på det de brinner för allra mest.

En av de största fördelarna med att vara sin egen är nämligen just det: I stället för att arbeta för att ha tid för det man älskar kan man välja att arbeta med det man älskar. Men fallgroparna är många. Hur får du just ditt intresse att bära sig? Det handlar inte bara om kärlek till det man gör, eller ens endast om talang. Så häng på, här kommer 7 viktiga råd som är bra att ha med sig redan från början när man planerar att starta eget företag.

Orkar du inte tänka på bokföring?

Ta reda på hur Wint kan hjälpa dig

1. Nischa dig

Innan du börjar med allt det praktiska, se till att ha full koll på själva kärnan i din nya verksamhet – dig själv och ditt intresse. Vem är du och vad kan du? Hur ser marknaden ut för det du vill göra, och var på den finns det plats för dig? Vilka är dina styrkor jämfört med andra, och vilka är dina svagheter? 

Försök hitta det just du gör bäst. Det är ju det du ska bygga en verksamhet på. Prata gärna med framtida konkurrenter och potentiella beställare, försök ta reda på var det finns plats för din kompetens och vilka luckor just du kan fylla. 

2. Vet ditt pris

Ett vanligt nybörjarfel, särskilt för den som arbetar med något nära sitt hjärta, är att inte våga ta ordentligt betalt. Men ett rimligt pris visar att du tror på ditt eget arbete och påverkar bilden av dig och din trovärdighet hos framtida beställare. 

Kontakta eventuella intressegrupper som finns för det du arbetar med. För illustratörer finns till exempel Svenska Tecknare. För fotografer finns SFF. Fråga vänner och kollegor och i Facebookgrupper. Ofta har branschen en vedertagen prismodell man kan hålla sig till.

3. Gör en ordentlig affärsplan

Måste även den som drivs av kärlek tänka på något så fantasilöst som affärsplaner? Ja, faktiskt. Kanske till och med särskilt då.

En bra affärsplan utgör ryggraden för din verksamhet och ger dina drömmar den plattform de behöver för att kunna flyga. Det finns många bra inkubatorverksamheter för den som vill bolla den ekonomiska hållbarheten i sin idé med en expert och det finns också hjälp att få från Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Kontakta dina lokala kontor och fråga.

4. Marknadsför dig själv

Var inte rädd för att använda dig av ditt personliga nätverk. Berätta för de uppdragsgivare du redan har att du söker nya kunder. Kontakta dina vänner och din familj. Be dem presentera dig för sina kontakter.

Sociala medier då? Absolut, om du vet vad du gör. Är du rolig? Satsa på text. Är du en grym fotograf? Satsa på bild. Gör det bästa av det du behärskar, men undvik att skaffa konton ”bara för att”. Ingen – förutom din mamma – kommer följa dig bara för att vara snäll ändå. Kontakta potentiella kunder med ett anpassat mail och kanske en portfolio. Även om det inte ger uppdrag direkt skadar det aldrig att presentera sig.

5. Sätt gränser och tacka nej

Tacka nej. Det är lätt att tacka ja till allt i början för att man tror att man inte har råd att vara kräsen. Men om du av olika anledningar faktiskt inte vill ha ett uppdrag – säg nej. Då frigör du tid till att arbeta med det du faktiskt kan och vill.

Respektera tider. Inte bara andras, utan också dina egna. Välj dina kontorstider och håll dig till dem. Se också till att du har tid som är bara din och inte jobbets. Svara inte på mail på kvällarna om du inte absolut måste. 

Ha en arbetsplats som är separerad från din vardag. Arbetar du hemifrån? Se till att ha i alla fall ett litet hörn av hemmet som är bara till för jobb, om än aldrig så liten. Se sedan till att lämna den platsen när arbetsdagen är över. Då kan du fylla på med ny energi och återvända nästa dag.

6. Håll gnistan vid liv

Försök minnas att du jobbar med det du gör för att du älskar det. Ibland kommer vardagslunken få dig att glömma bort den där ursprungliga förälskelsen, så det viktigaste du kan göra är att fylla på med kärlek och inspiration.

Ta med fina växter till din arbetsplats. Fortsätt göra små projekt bara för dig själv. Jaga reda på inspirationen du behöver. Boka in studiebesök, resor och utbildningar för att hämta nya intryck. Ta en heldag på biblioteket. Leta reda på någon du beundrar inom din bransch och fråga om du får bjuda hen på lunch för att bolla idéer. Stort och smått – bara du vet vad du behöver.

7. Ta hjälp av andra

Du är bra på det du gör, men när man driver ett företag visar sig listan på saker man behöver behärska ofta vara lite längre än man tror.

Detta gäller ofta framförallt din ekonomi. För att ha överblick över fakturering, inkomster, utgifter, bokföring och skatter är det en god idé att ha allt samlat på ett ställe. Wint erbjuder en automatiserad helhetslösning för dig som vill ha full kontroll, men ändå vill slippa sköta allting själv.

Men framförallt: Grattis till dig som har vågat följa din dröm! För fler tips och artiklar om företagande och entreprenörskap, signa upp dig för vårt nyhetsbrev.

Läs också:
Det här behöver du tänka på innan du startar bolag
Utveckla ditt konsultbolag – från idé till affär
Därför tjänar du på att ha en tydlig målsättning – tre skäl

Anmäl dig till Wints mailutskick!