“Min sambo skulle säga att jag var galen som jobbade så billigt i början”

“Min sambo skulle säga att jag var galen som jobbade så billigt i början”

  • Kundcase
  • 28 Jan
    2022

Sarah Johansson är fotografen som förutom att hon driver sitt eget AB är anställd som content writer och sociala medieransvarig på Wint. Att kombinera eget företag med att vara anställd går nämligen toppen. (Liten brasklapp att det är bra att ha godkänt från chefen innan du sätter igång bara!). Vi tog en liten pratstund med Sarah för att höra hennes tankar om att parallelljobba och att våga satsa.

Sarah berätta, du är fotograf och har eget företag, hur kommer det sig att det blev så?

– Det började som en hobby. Jag gick Samhäll/Media på gymnasiet och köpte därefter min första systemkamera. Den fick hänga med överallt. Fota var (och är!) det bästa jag vet, och till slut kom frågan från en kompis om jag kunde fota hennes familj. Jag blev förvånad – varför ville hon det? Jag var ju ingen fotograf? Men jag gjorde det, och när hennes svägerska såg bilderna frågade även hon om jag kunde fota hennes familj, och därefter var bollen i rullning.

– Till en början tog jag knappt något betalt alls, utan fokuserade istället på att bygga upp min portfolio och kanske framförallt övervinna nervositeten som jag kände inför varenda fotografering. När förfrågningarna blev fler och fler och även jag kunde se att mina bilder faktiskt var bra, startade jag upp mitt aktiebolag, Tales by Sarah, och började bygga upp mitt varumärke och företag.

Hur vågade du satsa?

– Min sambo är egenföretagare, så han har varit ett enormt bollplank och stöttepelare i det här. Han har varit den som har pushat och hejat när jag känt mig fullkomligt livrädd, kan man säga! Jag har också fått väldigt mycket hejarop från folk i min omgivning – eftersom jag varit aktiv på framförallt Instagram så har många följt min fotoresa där. Det har gjort att många som jag bara är bekant med har sagt “wow, vilka bilder du tar”, när vi ses, och det har betytt otroligt mycket. Vi är generellt dåliga på att ge beröm till varandra, så att jag har fått det från så många håll har helt klart byggt upp mitt självförtroende och känsla av att jag är på rätt spår med det jag gör. 

– Sedan tog jag små steg – jag började med att fota som en hobby, för att sedan under två år köra fotograferingar vid sidan om min anställning vilket innebar att jag satt uppe många sena nätter och redigerade bilder. Tredje sommaren kände jag att mitt kundunderlag var så pass stort att jag kunde våga prova att vara tjänstledig, och efter det fick jag blodad tand för företagandet och ska från och med 2022 köra på med mitt eget företag! Då säger jag hejdå till Wint som arbetsgivare, men inte som bokföringstjänst.

Ja, du använder ju Wint, kanske självklart, men hur tänker du kring bokföring?

– Om foto är min grej så är bokföring definitivt INTE det. Därför är det sjukt värt för mig att betala några hundringar i månaden för vetskapen att moms, arbetsgivaruppgifter och bokföring blir rätt, istället för att jag ska lägga tid på att sitta och googla bokföringskonton och vad som ska vara debet och vad som ska vara kredit. Siffror är väldigt långt från min grej, så att slippa sköta bokföringen själv var ett väldigt enkelt beslut. 

Hur funkar det att starta bolag genom Wint?

Jag vill veta mer om erbjudandet!

Har du tagit några beslut som var mindre bra?

Frågar du min sambo så var jag galen som gjorde fotograferingar gratis eller så pass billigt som jag gjorde till en början. Men för mig var det nog trots allt rätt väg att gå, jag behövde låta tanken på att det här faktiskt kan bli en business långsamt växa fram. Jag hade till en början inte självförtroendet att tro att någon skulle vilja investera mycket pengar för mina bilder – en tanke som det tog lång tid för mig att bli kvitt med.

Det känns som en vanlig tanke “vem ska betala för det här?” Hur kommer man över det tror du?

För mig handlade det om att bevisa för mig själv att jag var bra nog. Personer i min närhet sa att mina bilder var toppen – men jag tyckte ju inte det själv riktigt. Man säger ju att man är sin egen största kritiker och för mig stämmer det till 100 %. Så jag fortsatte att fota, fortsatte att lägga ner oändligt många timmar på redigering för att hitta min stil för att på så vis bli säker på min egen kunskap.

Sedan en dag insåg jag att det enda jag gjorde på min lediga tid var att redigera kunders bilder. Då förstod jag att det finns ett värde inte bara för mig att ta betalt, utan även för min familj. Om jag skulle ta tid från familjen, ja då får faktiskt kunden betala för sig. Så jag satte ihop en prislista till kund som jag enkelt kunde skicka när jag fick en förfrågan. Till en början kändes det sjukt jobbigt att skicka iväg prislistan, men i takt med att bokningarna kom in så blev det enklare och enklare. 

Men förutom att du la dig lite lågt prismässigt i början, hur hittar du nya kunder?

Instagram är toppen för min del, eftersom den plattformen i mycket handlar om snygga bilder. Så jag är aktiv där, och sedan är word of mouth otroligt kraftfullt för min del. Jag har fotat familjer som hittat mig för att både systern och kompisen har fotats av mig, vilket är otroligt kul och ett bra kvitto på att mina kunder är nöjda med både bilderna och upplevelsen som de får hos mig.

Finns det något du oroar dig för som egenföretagare? 

Oja! Att alla mina kunder plötsligt försvinner och jag inte får in några jobb. Det är helt nytt för mig det här att varje månad börja på noll, och att jag är den enda som kan bringa inkomst till bolaget liksom. 

Så det kan jag oroa mig för, om jag kommer dra in tillräckligt för en okej lön och så vidare. Men det kan jag inte veta om jag inte testar, så nu kastar jag mig helt enkelt ut så får vi se vart det här landar!

Namn: Sarah Johansson

Yrke: Familje- och bröllopsfotograf

Företagsnamn: JohAhl AB, men Tales by Sarah på sociala medier

När startades bolaget: Januari 2019

Hemsida: talesbysarah.se

Anmäl dig till Wints mailutskick!