Förbjudet lån – vad är det och hur undviker du det?

Förbjudet lån – vad är det och hur undviker du det?

  • Ekonomi
  • 25 Oct
    2023

Som delägare i ett aktiebolag får du plocka ut pengar ur bolaget i form av lön, utdelning eller som återbetalning när du gjort egna utlägg eller satt in eget kapital i bolaget. Du får däremot inte låta bolaget låna ut pengar till dig som privatperson. Ett sådant lån kallas nämligen “förbjudet lån” och kan bestraffas med böter eller till och med fängelse.

En fördel med att driva aktiebolag istället för enskild firma är att bolagets ekonomi och den privata ekonomin hålls åtskilda. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att du som privatperson ska riskera att hamna i ekonomiska trångmål om bolaget skulle gå dåligt. 

Dessutom råder det då aldrig några tveksamheter om vilka pengar som är dina och vilka som är bolagets, vilket ibland kan vara fallet när man driver enskild firma och den privata ekonomin överlappar med verksamhetens. 

Mer läsning: 3 goda skäl att driva AB istället för enskild firma

Vad är ett förbjudet lån?

Eftersom det är viktigt att vara tydlig med vilka pengar som är bolagets och vilka som är ägarens – och för att skydda bolagets egna kapital samt förhindra konsumtion med oskattade pengar – finns det regler för vilken typ av uttag som är tillåtna att göra i ett aktiebolag.

Dessa regler säger att det är förbjudet för aktiebolag att låna ut pengar till aktieägare, samt alla som ingår i den så kallade “förbjudna kretsen” dvs. styrelsemedlemmar, vd, delägare samt deras närstående. Du får heller inte låna ut pengar till ett annat företag där någon i den förbjudna kretsen har ett bestämmande inflytande. 

Om ett aktiebolag ändå skulle låna ut pengar till någon av dessa personer eller företag uppstår en skuld till bolaget från den som fått pengarna, vilket klassas som ett förbjudet lån. Om ett sådant skulle uppdagas i en årsredovisning kan det leda till en utredning om ekobrott och i värsta fall en fängelsedom.

Därför är det oerhört viktigt att du aldrig betalar ut pengar till dig själv, eller någon annan i den förbjudna kretsen om det inte är i form av lön, utdelning eller som återbetalning av egna utlägg eller eget kapital som du satt in i bolaget.

Förbjudet lån vad är det och hur undviker du det?
Om ett aktiebolag ändå skulle låna ut pengar till aktieägare, dess närstående eller andra personer som har inflytande. Det är nämligen det som kallas för förbjudet lån.
TIPS: Funderar du över vad som egentligen är rätt lön för dig? Hjälp finnes! Testa vår lönekalkylator!

Vill du ta kontrollen över din ekonomi?

Kom igång med Wint!

Så kan du undvika förbjudna lån

Glasklara regler, eller hur? Trots detta är det faktiskt vanligare än man kan tro att företagare råkar ta ut förbjudna lån ur sitt bolag. Detta beror oftast på att man gör för stora återbetalningar för utlägg eftersom man inte har full koll på hur mycket pengar man lagt ut.

Om du ofta gör egna utlägg, dvs. betalar företagets kostnader med privata pengar, kan det därför vara en bra idé att bokföra dessa utlägg på ett så kallat avräkningskonto. På ett sådant samlar du alla alla dina utlägg och och insättningar av privata medel och kan enkelt summera bolagets totala skuld till dig, för att säkerställa att du aldrig betalar ut en för stor summa när det är dags att plocka ut pengar från bolaget.

Tips!
Är bolaget i behov av kapitaltillskott? Ett alternativ till att sätta in eget kapital i bolaget kan vara att du som privatperson lånar ut pengar till ditt företag. Det är nämligen helt okej för dig som delägare att låna ut pengar till bolaget förutsatt att bolaget har ett lånebehov. Du får till och med ta ut en marknadsmässig ränta på lånet, så att du kan plocka ut lite mer än vad du satt in när bolagets ekonomi väl kommit på fötter igen.

Läs också: 7 råd som maxar din ekonomi när du driver företag

Inget fan av bokföring?

Vi fattar. Som företagare finns det nog med uppgifter att ta sig an – utan att man ska behöva ägna sig åt tidskrävande saker som man inte gillar. Därför har Wint skapat en lösning som tar hand om allt som har med bokföring att göra helt automatiskt – och låter dig fokusera helhjärtat på det du gör bäst.

Till en fast månadskostnad får du tillgång till en automatiserad helhetstjänst som sköter hela din bokföring i realtid och ser till att du alltid har aktuella siffror tillgängliga direkt i appen. Dessutom ingår support från våra grymma ekonomer som finns där med råd och stöd om du har några frågor – som när du undrar vad som är ett förbjudet lån till exempel.

Vi berättar gärna mer om hur vi kan förenkla ditt företagande och effektivisera din ekonomi. Anmäl intresse för Wint, så ringer vi upp

Läs också

3 lösningar för att få mer pengar till företaget
4 avtal du som företagare bör ha koll på
5 tips kring prissättning och lön

Anmäl dig till Wints mailutskick!