För mjukvaruarkitekten Stefan finns det ett före och ett efter Wint

För mjukvaruarkitekten Stefan finns det ett före och ett efter Wint

  • Kundcase
  • 27 May
    2024

Det är Stefan Bergfeldts sambo som märker störst skillnad. För henne finns det ett före och ett efter att Stefan började använda bokföringstjänsten Wint i sitt företag. Idag ger bokföringen ingen ångest, och Stefan tror att om han haft Wint tidigare hade han nog inte “klippt sig och skaffat sig ett jobb”, utan fortsatt ha en högre sysselsättningsgrad i sitt eget bolag.

Hedemorabon Stefan började med programmering tidigt, men efter att ha sett ett program på Utbildningsradion 1992 insåg Stefan att han skulle koda hemsidor istället. Sagt och gjort. Sedan 2008 har Stefan drivit webbyrå och sedan 2012 även aktiebolag. Idag är han anställd som systemutvecklare och mjukvaruarkitekt, och har sina två företag vid sidan av. Med Wint som ekonomilösning.

– Idag har jag ekonomilösningen som jag borde haft från början. Trots att det är en bisyssla, har jag bättre koll och tillbringar mer tid med att följa mina siffror än vad jag gjorde då. Jag kan gå in i Wint bara för att grotta ner mig i rapporter och prognoser, det borde jag ha gjort tidigare.

Men om vi börjar från början: hur kommer det sig att du startade företag?

– Jag hade programmerat länge och efter att jag började koda hemsidor byggde jag olika communitys, som man ju skulle då, och när jag byggde en åt restaurangkedjan Harrys var jag ju tvungen att ta betalt. Då blev det enklast att jag startade ett företag och på den vägen är det.

Från att vara tvungen att starta ett företag för att kunna ta betalt, drev Stefan senare webbyrå med anställda. När den största kunden behövde dra ner på sina konsulttimmar förändrades både livet och företagandet.

– Jag hade en stor kund som köpte all min tid, och när de inte längre hade råd med en konsult bestämde jag mig för att istället för att utveckla företaget, klippa mig och skaffa ett jobb. Idag hade jag kanske tänkt annorlunda, men då var det bra. Om jag haft Wint redan då hade jag nog inte varit så drastisk, eftersom jag hade kunnat ha bättre koll, en annan översikt på ekonomi och siffror, så hade det kanske lett till ett annat val. 

Hur skulle Wint funka för dig?

Boka demo!

Trots att Stefan kan ses som den ofrivillige företagaren, den som startat för att kunna ta betalt, ser han att livet kunnat se annorlunda ut om han gjort andra val från början. 

Hur har ditt företagande förändrats över tid?

– Det har varit mycket “bara kör, när jag haft tid eller pengar. Först hade jag företaget vid sidan av, men sen när jag hade mycket tid, och råkade få mycket jobb, så sa jag upp mig. 

Du låter ödmjuk och verkar anpassa dig efter olika situationer. Är det så?

– Saken är att sälj alltid varit min dåliga sida. Jag har förlitat mig på andras goda vilja att prata gott om det jag gör. När något drastiskt behövs göras har jag helt enkelt gjort det och idag är jag ganska tillfreds med att inte driva mitt företag på heltid. 

Hur hade det varit utan Wint?

– Jag vet hur det var utan Wint. Jag hade ångest, bokföringen var jobbig, tog tid, blev fel. Jag betalade PWC Hedemora 1000 kronor första året, det var superenkelt och allt var toppen, men med ett större företag behövdes något annat. Jag hade en redovisningsekonom som inte gjorde allt rätt, jag fick betala 15000 bara för bokslutet och framför allt tog det så mycket av mig. 

Det känns ganska vanligt att man oroar sig över kvitton och moms och sånt? 

– Min sambo säger att det finns ett före och ett efter Wint. Och jag tror att hela mitt företagande sett annorlunda ut om jag haft Wint tidigare. Om jag haft bättre koll på min ekonomi från början. Då hade jag nog stannat längre vid min webbyrå och utvecklat den istället för att söka andra jobb. 

Vad är den största skillnaden när du började använda Wint?

– Att bokföringen inte är ångest längre, avslutar Stefan.

Stefans 3 snabba för dig som precis ska starta AB:


1) Ta rätt betalt

Ha koll på vad du levererar för värde, ta betalt utifrån det och inte utifrån tid. Och se till att verkligen leverera det du lovat.

2) Börja lägre - men med rabatt:

Kör med en startrabatt, men kommunicera det! Det ska synas på fakturan vad ordinarie pris är, så att alla vet om det. Om du vill ge ett lägre pris i början, gör det, men låt ingen tro att det är så lågt du ligger!

3) Höj priset! 

Så fort du får sålt in tre jobb i rad, då höjer du priset. För det betyder att du ligger för lågt. Det är skönt för egot när det är lätt att sälja, men dåligt för affärerna.

Vill du också slippa bokföringsångest?

Med Wint får du mer tid för ditt företag och slipper allt krångel med bokföring - vi sköter allt åt dig, och du kan fokusera på det du gör bäst. Dessutom får du realtidsrapporter, vilket gör att du alltid har koll på din ekonomi och ser direkt vad som funkar och vad som inte gör det. Med Wint blir det lättare att ta smarta beslut. Varför inte boka in ett möte med Jessica och se om Wint kan passa dig?

Redo att komma igång med Wint?

Absolut, vi kör!

Anmäl dig till Wints mailutskick!