Därför tjänar du på att följa upp projekt och kostnadsställen

Därför tjänar du på att följa upp projekt och kostnadsställen

  • Ekonomi
  • 28 Jan
    2020

Att ha koll på intäkter och kostnader är A och O för lönsamheten i ett företag. Men hur gör man det enklast? I den här artikeln tar vi upp vikten av att jobba med kostnadsställen och projekt, och vart vinningen för dig som företagsledare ligger.

Alla svenska bolag är skyldiga att upprätta redovisning enligt bokföringslagen. Så långt allt gott, men faktum är att många företagare är fast i att bokföra sina intäkter och kostnader på olika konton i kontoplanen. En hel massa fyrsiffriga koder att hålla reda på, med andra ord. Men vad skulle hända om man lämnar kontoplanen och långa rader med konton i det förflutna där det hör hemma, och istället fokuserar på att tagga kostnader och intäkter i kostnadsställen och projekt? 

Mät lönsamheten i ett projekt eller kostnadsställe

Genom att tagga alla intäkter och kostnader för ett specifikt projekt kan du som företagare enkelt följa upp hur ett visst projekt går. Här finns det inga begränsningar, utan små utlägg till större poster kan med fördel taggas. För mindre bolag är det kanske intressant att hålla koll på hur mycket du tjänar på ett specifikt projekt ute hos en kund eller hur mycket en anställd drar in i intäkter jämfört med utgifterna. För större bolag vill man kanske följa upp hur mycket de olika kontoren kostar, hur en anställd presterar eller vilka som är företagets mest lönsamma kunder.

Nyfiken på att automatisera er ekonomi med Wint?

Ta reda på hur Wint funkar

Hur det funkar i praktiken

För att göra det tydligt låtsas vi att du driver Konsultbolaget AB. Du vill följa ett av dina projekt för att se exakt hur lönsamt det är. Projektet har kostnader förknippat till sig i form av till exempel löner, inköp eller resekostnader. Genom att tagga alla dessa kostnader och även vad du har fakturerat kan Konsultbolaget AB lätt och smidigt följa projektets resultat löpande och även bakåt för att se om ni behöver höja priset ut mot kunden. 

Följa upp resultat genom kostnadsställen och projekt

Bolagets totala resultatrapport blir lättare att följa upp och för dig blir det lättare att räkna ut relevanta nyckeltal att följa såsom vinstmarginal och bruttovinst. Utöver det får du separata resultatrapporter där du kan följa upp dina projekt och kostnadsställen, för att exakt kunna se hur projektet går eller hur en anställd ligger i förhållande till fakturerat pris. En oslagbar spårbarhet genom att enkelt tagga kostnader och intäkter, med andra ord.

På Wint har vi gjort det riktigt enkelt att jobba med kostnadsställen och projekt. Vi vill nämligen att våra kunder ska kunna fokuserar på att följa sin verksamhet, medan Wint löser den löpande bokföringen, moms, betalningar, löner, deklarationer och årsbokslut. En helhetstjänst helt enkelt, och ett bra bollplank när det kommer till ekonomiska frågor. Anmäl ditt intresse för Wint så berättar vi hur vi kan hjälpa dig med din ekonomi.

Anmäl dig till Wints mailutskick!