Företagare: så bör du tänka kring din lön för 2021

Företagare: så bör du tänka kring din lön för 2021

  • Ekonomi
  • 14 Jan
    2021

Funderar du på hur du skall göra med lönen för 2021? Vilken nivå är bäst för dig och när på året skall du ta ut en eventuell extralön för att maxa dina möjligheter till utdelning nästa år? Anders Nilsson, skatteexpert på Wint, hjälper dig på vägen.

Den här artikeln ger dig siffrorna för lön 2021 – vill du istället ha koll på siffrorna som gäller för 2022 hittar du en uppdaterad artikel här!

Den sista månaden innan ett årsskifte brukar du som driver aktiebolag överösas med information om K10-blanketter, utdelning och “rätt lön”. Det brukar nämligen vara mycket som ska dubbelkollas och vara rätt innan året är slut för att ge sig själv bästa möjliga ekonomiska förutsättningar för det nya året.

Men flera av de åtgärder som många gör i december, skulle faktiskt kunna göras redan vid årets början. På så sätt får du till och med bättre koll på ekonomin för året, och slipper stressa lika mycket när det lider mot sitt slut. 

Jag brukar säga att du kan utgå från tre viktiga parametrar när du planerar ditt löneuttag för året: skatt, utdelning och timing. Låt mig förklara hur jag tänker!

1. Skatt – vad får jag för skatten?

Oavsett hur mycket lön du plockar ut ur bolaget kommer du att behöva betala skatt på den. Du kan dock påverka om du betalar mycket eller mindre skatt, beroende på vilka önskemål du har.

Vill du minimera din skatt?

En av fördelarna med att driva företag är att man i relativt hög grad har möjlighet att styra över sin egen lön. Därför brukar de flesta företagare sätta ett maxtak på sin inkomst för att undvika att lönen överstiger gränsen för statlig skatt.

Om du begränsar din årslön till max 537 200 kr under 2021 kommer du undan med att enbart betala kommunalskatt. Det innebär att du ska ha tagit ut drygt 44 700 kr i månaden. På varje krona över brytpunkten måste du dock betala ytterligare 20 % i skatt till staten, vilket inte brukar kännas särskilt lockande.

När inkomsten nått gränsen för statlig skatt är det därför mer fördelaktigt för dig som företagare att göra ytterligare uttag i form av aktieutdelning från ditt bolag (läs mer om hur du maximerar din utdelning i punkt 2).

Eller vill du fokusera på ditt sociala försäkringsskydd?

Att planera sin lön behöver dock inte betyda att du vill undvika att betala skatt. Kanske tillhör du de företagare som gärna betalar några extra tusenlappar i skatt för att få bästa möjliga pensionsgrundande inkomst och socialförsäkringsskydd istället? Då kan du dubbelkolla att din lön når upp i följande tre nivåer.

Med en årslön på 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Nästa steg handlar om att få högsta möjliga föräldrapenninggrundande inkomst. Då måste du ha tagit ut 476 000 kr i år.

Så långt klarar du dig alltså undan statlig skatt. För att få maximal pensionsgrundande inkomst krävs dock en lön på 550 374 kr i år, vilket motsvarar en månadslön på 45 865 kr. Detta innebär att du överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt med ca 1 100 kr per månad. Men det kanske det kan vara värt?

Vill du minimera din administration?

Se hur Wint kan hjälpa dig

2. Planera din utdelning genom att ta “rätt lön”

Du som är ägare i ett fåmansaktiebolag och som har haft ett positivt klirr i kassan under åren har rätt att plocka ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp – ett så kallat gränsbelopp – som bara beskattas med 20 %. På så sätt kan du maxa din privata ekonomi utan att höja lönen så att den går över brytpunkten för statlig skatt. 

Bra att veta: Om ditt bolag har permitterat anställda detta eller föregående år kan det finnas vissa begränsningar för utdelning. Detta kan du läsa mer om under punkt fyra i den här artikeln.

Hur hög utdelning kan jag ta?

Hur högt just ditt gränsbelopp för utdelning är kan beräknas utifrån två olika regler: förenklingsregeln eller huvudregeln.

Förenklingsregeln baserar sig på ett schablonbelopp och då finns det inget krav på lön. För 2022 uppgår detta belopp till 187 550 kr om du är ensam ägare av bolaget den 1 januari 2022. Inte illa, men det kan faktiskt bli mer än så om du använder dig av den lite krångligare huvudregeln.

För att få fram sitt gränsbelopp för 2022 med hjälp av huvudregeln måste man bland annat ta hänsyn till vilken lön man själv plockat ut under 2021 – “rätt lön” – samt bolagets sammanlagda löner för året. 

För 2021 behöver du personligen plocka ut en årslön som motsvarar 409 200 kr + 5 % av bolagets totala kontanta löner. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget så innebär detta att du behöver ta ut minst 430 750 kr, eller ca 36 000 kr per månad.

Om du däremot har anställda så ökar summan av bolagets kontanta löner, vilket innebär att du också måste höja din lön för att maxa utdelningsutrymmet. Har bolaget löner på 800 000 kr så behöver din lön vara 450 000 kr och så vidare. Det viktiga att tänka på när du ökar din egen lön är att du även ökar bolagets totala löner. Detta innebär att om det saknas 100 000 kr på din lön, så behöver du öka lönen med 105,3 %, det vill säga 105 300 kr, på grund av regeln om 5 % av totala löner. 

Tänk på! Om du har köpt (eller kommer att köpa) ett bolag under 2021 som redan har betalat ut löner under året, innan du blev ägare, så blir det lite mer komplicerat. Då rekommenderar vi dig att söka rådgivning för att säkerställa att det blir rätt.

Uppfyller du lönekravet ovan och äger hela bolaget själv får du tillgodoräkna dig hälften av lönerna som löneunderlag. Om du som enmansföretagare till exempel tar ut en lön på 36 000 kr per månad så blir det 432 000 kr i kontant bruttolön (som det heter på skattespråk) vilket ger dig ett löneutrymme i K10an på 216 000 kr – den summa du kan ta ut i utdelning som bara beskattas med 20 %.

Skillnaden mellan schablonregeln och huvudregeln är inte så stor vid lägsta nivån, men i takt med att lönerna ökar i bolaget och du har anställda som får lön så kan detta beloppet bli riktigt stort. Det finns även ett tak på hur mycket lön du behöver ta. Det ligger på på 654 720 kr, men det är aktuellt först när bolagets lönekostnader närmar sig 5 miljoner kronor.

3. Ta ut lönen vid rätt tillfälle

Många är försiktiga med bolagets kostnader och tar ofta ut mindre lön i början av året för att sedan ta en stor lön i november eller december när man börjat räkna på sin K10. Men hade det inte varit skönt att få en jämn och stadig lön varje månad? Kolla gärna en gång till under punkt 1 och 2 ovan för att se vilken lön som är bäst för dig på helår, och ta sedan ut en jämn lön under hela året.

I samband med Corona blev vikten av regelbunden lön allt för tydlig för en del företagare i samband med det stöd som Tillväxtverket gav för korttidspermittering. De kollade nämligen på en så kallad jämförelsemånad (vilken var 3 månader innan bidragsperioden) och hade du för låg lön den månaden så satte det taket för bidraget. Att ta ut lön efter hur försäljningen har gått på sistone kan därmed göra att du inte får ta del av vissa bidrag som du normalt har rätt till.

Något annat som kan vara värt att tänka på är att den skatt som dras på lönen baseras på hur mycket lön du tar ut respektive månad. Detta innebär att det kommer dras för mycket källskatt de månader som du tar ut hög lön och de pengarna får du tillbaka först i samband med nästa års inkomstdeklaration. 

Det går förvisso att jämka sin skatt hos Skatteverket så ditt bolag inte behöver dra lika mycket källskatt när du tar ut extralön men det är enkelt att missa att uppdatera detta och tjänsten är inte heller öppen i december, när de flesta egenföretagare vill ta ut sin extra lön för att nå upp till K10:ans löneunderlag.

En jämn lön fördelad över året kan alltså ha många fördelar, så försök kika på vilken lön som är bäst för dig redan vid årets början.

4. Hur Covid-19 påverkar möjligheter till utdelning

Vi har lagt ett oväntat 2020 bakom oss. Om ert bolag ansökte om omställningsstöd eller nyttjade (eller funderar på att nyttja) stödet för korttidspermittering gäller följande:

Korttidspermittering

Om ni haft behov av stöd för korttidspermittering får bolaget INTE lämna utdelning två månader innan eller sex månader efter stödperioden. Tänk också på att en förutsättning för att få nyttja stödet är att "arbetsgivaren ska ha använt sig av tillgängliga åtgärder för att minska kostnaderna för arbetskraft". Detta innebär att det kanske inte är i år du bör öka din lön för att komma upp till rätt gränsbelopp, om du kommer att utnyttja stödet för korttidspermittering.

Vill du fördjupa dig ännu mer i detta?

I mitten på januari höll jag ett uppskattat webinarie på just det här temat. Under en dryg timme pratade jag om ovanstående ämnen, samt ytterligare saker som kan vara bra att tänka på kring lön och pension så här i början på året.

Missade du det webinariet? Ingen fara! Fyll i dina uppgifter i formuläret här nedanför så skickar jag en videoinspelning till din inkorg snabbare än du kan säga kapitalförsäkring!

Fyll i formuläret för att få en inspelning av webinariet!

Anmäl dig till Wints mailutskick!