Vill du också ha en Tesla?

En så kallad löneväxlingsbil kan vara ett attraktivt alternativ för många. Wints grundare Björn Elfgren har räknat ut att han faktiskt får samma kostnad för en Tesla som för en “vanlig” bil. Här berättar han hur han tänker och delar med sig av en kalkylmall som hjälper dig att räkna på din egen löneväxlingsbil.

Jag är uppväxt omgiven av mopeder, gokarts, traktorer och andra grejer med motorer som brummat omkring mig. Det har med åren givit mig ett utpräglat motorintresse – speciellt bilar tycker jag är riktigt kul.

Samtidigt gillar jag att åka skidor, bygga företag och att utveckla nya grejer. Och jag gillar förstås att hänga med mina barn – Sigrid, Hildur och Ida – och jag gillar den värld de växer upp i. Därför har mitt intresse på senare år gått från bensindrivna motorer till motorer drivna av el. Det bör vara ett ganska enkelt val för den som har möjlighet att välja. Men den möjligheten har såklart inte alla. 

Jag tänkte dock visa ett sätt som i alla fall gör det lite mer realistiskt för flera att ha en egen Tesla. Den är nämligen extra bra som förmånsbil.

Löneväxling öppnar möjligheter

När elbilar först dök upp var det spännande att följa den nya tekniken som sprängde gränser för vad som tidigare varit möjligt att göra. Men det var inte förrän det fanns en bil som var både snygg och rolig att köra som det blev dags för mig att byta ut min Audi A5 och köpa min första elbil. Eller rättare sagt, det blev dags för Wint att leasa en Tesla Model S.

Hos oss på Wint får nämligen alla som vill en löneväxlingsbil. Man får alltså ta ut en förmånsbil under förutsättning att den är kostnadsneutral för bolaget. Vi har samma regler för alla – såväl för mig som ägare som för den som är anställd. Och jag ville alltså ha en Tesla.

Men innan jag beställde bilen ville jag såklart räkna på vad det skulle kosta att köra Tesla jämfört med exempelvis Audi eller Volvo. Jag är ju trots allt tidigare revisor och numera entreprenör inom ekonomi. Mina uträkningar visade att Teslan inte är dyrare – den är billigare!

Så här räknade jag

Ta din bilförmån (på Skatteverket.se kan du kolla vad den blir för den bilmodell du vill ha) och räkna med att du betalar det beloppet “kontant” – det vill säga med skattade pengar (om du driver företag bör du alltid göra så för att få bästa effekt på din sjukpenninggrundande inkomst och din K10). För en “vanlig bil” får du då fram ett belopp som är ganska nära det belopp som motsvarar företagets kostnad för bilen. Det hela skulle alltså bli en neutral affär för bolaget.

När det gäller Teslan blir det dock några fler parametrar att ta hänsyn till. Då bolagets kostnad är leasingkostnaden, försäkring samt servicekostnad, och eftersom förmånsvärdet är lågt, så behöver jag kompensera Wint genom att sänka min lön. En minskad lön sparar in Wints kostnader för arbetsgivaravgifter och i min privata plånbok hänger också nettokostnaden för minskad lön ihop med min marginalskatt.

För mig betyder det rent konkret att en sänkt lönekostnad för Wint på 5 000 kr/månad ger mig runt 1 500 kr mindre “i plånboken” varje månad. Dessutom slipper jag kostnaden för bensin eller diesel och betalar istället el när jag laddar hemma. Resor i tjänsten, där Wint ersätter med 40 kr/mil (delvis skattefritt/skattepliktigt), gör att kalkylen blir riktigt bra.

Så här skulle det kunna se ut:

  • En Audi A6 (pris ca 500 000 kr) som körs 2 500 mil/år, varav 1 000 i tjänsten, skulle kosta dig 7 100 kr/månad.
  • En Tesla S75D (pris ca 950 000 kr) som körs 2 500 mil/år, varav 1 000 i tjänsten, skulle kosta dig 6 600 kr/månad.

Den här uträkningen visar alltså att du skulle kunna köra Tesla till samma pris som en Audi A6! Grymt bra tycker jag, som för egen del har svårt att tänka mig att byta till något annat än en elbil i framtiden. Att Teslan dessutom är oerhört rolig att köra och funkar lika bra i fjällen som på europeiska motorvägar, det vet jag redan.

Sugen på egen löneväxlingsbil?

Vill du ha hjälp med att räkna ut vad det skulle kosta dig att köra Tesla – eller vilken annan bil som helst – genom löneväxling? Ladda ner vår kalkylmall så kan du prova dig fram för att se vilken bilmodell som är rimlig för dig.

Fyll i formuläret för att ladda ner kalkylmallen

Ska vi höras om din ekonomihantering?

Ja, kontakta mig!

Få artiklar som denna i din inkorg