Vad du som företagare bör tänka på innan 2019 är slut

Med smart skatteplanering innan årsskiftet kan du som driver företag spara många tusenlappar i din privata plånbok. Wint hjälper dig på vägen med att hålla koll på hur du kan maximera dina möjligheter till lågbeskattad utdelning genom att se över att du tagit ut rätt lön under året.

Genom att följa dessa tips kan du minimera din skatt, maximera din utdelning och se till att stå väl rustad när vi lämnar 2019 och går in i 2020.

1. Se över ditt löneuttag

Minimera din skatt

En av fördelarna med att driva företag är att man i relativt hög grad har möjlighet att styra över sin egen lön. Därför brukar de flesta företagare sätta ett maxtak på sin inkomst för att undvika att lönen överstiger gränsen för statlig skatt.

Du som plockat ut en årslön på max 504 400 kr under 2019 kommer undan med att enbart betala kommunalskatt. Det innebär att du ska ha tagit ut ca 42 000 kr i månaden. På varje krona över den brytpunkten måste du dock betala ytterligare 20 % i skatt till staten, vilket inte brukar kännas särskilt lockande.

När inkomsten nått gränsen för statlig skatt är det därför mer fördelaktigt för dig som företagare att göra ytterligare uttag i form av räntefördelning om du driver enskild firma eller handelsbolag och har kapital kvar i verksamheten, eller i form av aktieutdelning om du driver aktiebolag (läs mer om hur du maximerar din utdelning i punkt 2).

Eller fokusera på ditt sociala försäkringsskydd

Att planera sin lön behöver dock inte betyda att du vill undvika att betala skatt. Kanske tillhör du de företagare som gärna betalar några extra tusenlappar i skatt för att få bästa möjliga pensionsgrundande inkomst och socialförsäkringsskydd istället?

Då kan du dubbelkolla att din lön nått upp i följande tre nivåer. Med en årslön på 372 000 kr under 2019 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Nästa steg handlar om att få högsta möjliga föräldrapenninggrundande inkomst. Då måste du ha tagit ut 465 000 kr.

Så långt klarar du dig alltså undan statlig skatt. För att få maximal pensionsgrundande inkomst krävs dock en lön på 519 708 kr i år, men det kanske det kan vara värt?

2. Planera din utdelning genom att ta “rätt lön”

Du som är ägare i ett fåmansaktiebolag som haft positivt klirr i kassan under året har rätt att plocka ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp – ett så kallat gränsbelopp – som bara beskattas med 20%. På så sätt kan du maxa din privata ekonomi utan att höja lönen så att den går över brytpunkten för statlig skatt.

Hur högt just ditt gränsbelopp för utdelning är kan beräknas utifrån två olika regler: förenklingsregeln eller huvudregeln.

Förenklingsregeln baserar sig på ett schablonbelopp som i år säger att du kan ta ut en utdelning på ca 177 100 kr om du äger hela bolaget själv. Inte illa, men det kan faktiskt bli mer än så om du använder dig av den lite krångligare huvudregeln.

För att få fram sitt gränsbelopp med huvudregeln måste man bland annat ta hänsyn till vilken lön man själv plockat ut under året – “rätt lön” – samt bolagets sammanlagda lönekostnader för året.

Man kan räkna såhär: Omkostnadsbelopp x 9,51 % + lönebaserat utrymme + Sparat utdelningsutrymme från förra året x 103,51 %.

Men det är ju ganska krångligt. En enklare metod är att gå in på sajten K10.nu som vi på Wint tagit fram för att hjälpa dig att räkna ut vad som är “rätt lön” för dig om du vill maxa din utdelning för 2020. Spana in den så kanske du kan få en glad överraskning efter nyår.

Hör av dig till oss på Wint om du vill veta mer om hur vi kan förenkla din vardag under 2020!

Nyfiken på att automatisera er ekonomi med Wint?

Ta reda på hur Wint funkar

Få artiklar som denna i din inkorg

Vad är rätt lön för dig?

Ta en titt på K10.nu!

Vill du få företagstips direkt i din inkorg?

Signa upp för Wints nyhetsbrev!