Tillfälliga lättnader i förmånsbeskattning till följd av Covid-19

Tillfälliga lättnader i förmånsbeskattning till följd av Covid-19

  • Ekonomi
  • 12 Jun
    2020

Skulle du vilja uppmuntra dina anställda med en extra gåva inför sommaren? Eller vill du erbjuda dem kostnadsfria provtagningar för Covid-19, för att säkerställa att det är okej att de går tillbaka i arbete efter sommaren? Nu kan du göra det, utan att dina anställda behöver förmånsbeskattas.

Att den rådande pandemin får konsekvenser för såväl företag som privatpersoner är vare sig någonting nytt eller särskilt förvånande. Vi har tvingats förändra vårt sätt att leva och agera; många av oss har jobbat hemifrån i flera månader, eller uppmanas att undvika kollektivtrafik om vi måste ta oss till jobbet. Och i speciella tider krävs speciella åtgärder.

Därför har regeringen beslutat att tillfälligt slopa förmånsbeskattningen för vissa förmåner som är extra relevanta – eller till och med nödvändiga – i dessa tider.

Tillfällig skattefrihet för gåvor till anställda

Vill du erbjuda dina anställda lite extra uppmuntran i form av en gåva inför semestern? Vanligtvis skulle en sådan gest innebära vissa skattekonsekvenser för den anställde eftersom alla gåvor (förutom julgåvor, jubileumsgåvor eller minnesgåvor) ska vara skattepliktiga för den anställde.

Häromdagen fattade dock regeringen ett beslut om att tillfälligt slopa förmånsbeskattningen för alla gåvor som arbetsgivare kan ge till sina anställda, så länge värdet understiger 1 000 kr per anställd. Det kan vara värt att tänka på.

Den tillfälliga skattefriheten gäller gåvor som lämnas mellan den 1 juni till och med den 31 december 2020. Om du väljer att skänka en gåva som är värd mer än 1 000 kr inklusive moms så beskattas den del som överstiger 1 000 kr.

Gäller ej gåvor i form av pengar

Gåvor som lämnas i form av pengar är fortsatt inte skattefria. Som pengar räknas även andra betalningsmedel som check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.

Här finns information från Skatteverket om vilka regler och beloppsgränser som gäller för olika typer av gåvor.

Vill du slippa tänka på din ekonomi?

Lär dig mer om Wint

Ingen förmånsbeskattning på gratis parkering

Har du uppmanat dina medarbetare att ta bilen till jobbet istället för att åka kollektivt, för att minska risken för smittspridning, och i gengäld erbjudit dem gratis eller subventionerad parkering i anslutning till arbetsplatsen? Smart!

I vanliga fall hade dock detta (fri eller subventionerad parkering) räknats som en skattepliktig anställningsförmån, men i dessa tider har regeringen valt att slopa den skatteplikten. Anställda som har tillgång till fri parkering på sin arbetsplats behöver alltså inte betala förmånsskatt för det.

Detta gäller retroaktivt mellan den 1 april och den 31 december 2020 för alla yrkesgrupper i hela landet. Däremot omfattas inte parkering vid bostaden, även om personen utför sitt arbete hemifrån för tillfället.

Läs mer om den slopade förmånsbeskattningen för fri parkering på Skatteverkets webbplats.

Testa din personal för Covid-19

Många företagare har den senaste tiden ställt sig frågande till vad som gäller när de som arbetsgivare bekostar provtagning för att kontrollera om deras medarbetare har eller har haft Covid-19.

Med anledning av detta har Skatteverket nu kommit med ett ställningstagande där de konstaterar att företagshälsovård, förebyggande behandling eller rehabilitering inte ska tas upp till beskattning med stöd av inkomstskattelagen.

Om du som arbetsgivare, som ett led i ditt arbetsmiljöarbete, erbjuder dina anställda provtagning för sjukdom som är klassad som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen (dvs exempelvis Covid-19) ska sådan provtagning enligt Skatteverkets uppfattning vara att jämställa med förebyggande behandling. Provtagningen är därför skattefri för den anställda.

Det kan vara bra att ha med sig redan nu eller efter sommaren om du som arbetsgivare vill erbjuda tester till de medarbetare som önskar återgå till arbete på arbetsplatsen, för att försäkra er om att ni inte bidrar till ökad smittspridning inom bolaget.

På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om deras ställningstagande kring provtagning.

Svårt att hålla koll?

Känner du ibland att det är svårt att hålla koll på reglerna kring skatt, moms, avgifter och bokföringskonton? Vi fattar. Sånt kan vara krångligt i vanliga fall, och blir inte direkt enklare i dessa tider.

Som tur är har vi på Wint ett helt gäng med grymma ekonomer som älskar att grotta ner sig i allt från skattetekniska regelverk till nya ställningstaganden från Skatteverket, för att vi alltid ska kunna erbjuda våra kunder bästa möjliga service, både i form av automatiserade system och personlig support. På så sätt kan våra kunder släppa bokföringsångesten och ägna sig helhjärtat åt sin verksamhet istället.

Vill du också ha det så? Anmäl intresse för Wint, så berättar vi mer över ett telefonsamtal!

Mer läsning:
“Regeringens åtgärdspaket för företagare under Coronakrisen”
“Förmåner för egenföretagare - hur funkar det egentligen?”
“Det här betalar väl bolaget?”

Anmäl dig till Wints mailutskick!