Så tar du ut rätt lön från ditt företag

Just nu är det bråda dagar för företagare. Innan tolvslaget på nyårsafton gäller det att du har plockat ut ”rätt” lön och utdelning för att optimera dina social förmåner och skatt – något som skapar huvudbry för många. Vi har samlat några tips på hur du kan tänka.

2017 närmar sig sitt slut och är du företagare är det hög tid att kontrollera om du tar ut rätt lön för att optimera dina sociala förmåner såsom föräldrapenning, beskattning, utdelning med mera.

– Hur ska du som företagare tänka kring lön och utdelning? Ja, det är ju väldigt individuellt beroende på din privata situation och hur bra företaget går. Tänker man lön vill du så klart tjäna ditt uppehälle, men det kan vara bra att göra en översyn kring hela din inkomstsituation så att du inte bommar något vad gäller socialförsäkringsskyddet, berättar Janne Westerlund, som är auktoriserad redovisningskonsult på Wint.

Vad gäller sociala förmåner finns för 2017 tre viktiga så kallade brytpunkter att ha koll på för att få ut maximala belopp:

• Sjukpenninggrundande inkomst: 336 000 kronor

• Föräldrapenninggrundande inkomst: 448 000 kronor

• Pensionsgrundande inkomst: 496 305 kronor

Men här uppstår ett dilemma. Upp till 452 100 kronor – brytpunkten för statlig inkomstskatt – dras endast kommunalskatt, alltså 25-30 procent beroende på var du bor. Men om du tar ut mer än så betalar du 20 procent extra i skatt för varje krona du tar ut i lön.

– Många tycker inte det är värt att betala statlig inkomstskatt för att nå brytpunkten för pensionsgrundande inkomst. Hur du resonerar där kan bero på vilka löner du haft tidigare och hur din allmänna pension ser ut, säger Björn Elfgren, grundare och VD på Wint.

Maxa din utdelning

Äger du ditt bolag finns det en annan viktig aspekt att tänka på när det gäller löneuttag och vinstuttag som utdelning. Precis, det handlar om K10-blanketten som kan sätta myror i huvudet på den bästa. Här finns nämligen ett gränsbelopp som bestämmer hur hög utdelning du kan ta ut med en beskattning på 20 procent.

Det finns två vägar att gå – förenklingsregeln eller huvudregeln.

– Går du på förenklingsregeln kan du ta ut vilken lön som helst. För 2018 kan du ta ut upp till 169 125 kr i utdelning, så även om du bara har plockat ut 10 000 kronor i lön kan du ändå ta utdelning upp till det beloppet, berättar Janne.

Med huvudregeln blir det lite krångligare – men möjligheterna är desto större. Vad sägs till exempel om att lägga till 50 procent av ditt bolags lönesumma till gränsbeloppet och fortfarande beskattas med 20 procent? Det kan du, om du tar ut rätt lön.

– Säg att ni är två anställda, varav en är ägare till företaget. Om ni har tagit ut 400 000 kr var i lön under året så har vi ett lönebelopp på 800 000. Äger du bolaget och använder huvudregeln kan du få ett gränsbelopp på 400 000 kr, men då krävs att du har tagit ut rätt lön, säger Janne Westerlund.

Rätt lön för 2017 är i det här fallet 369 000 kr plus fem procent av lönebeloppet på 800 000 – sammanlagt 409 000 kronor. Dvs lite mer i lön krävs för ägaren som tagit 400 000 kr i lön, om han vill beräkna gränsbeloppet enligt huvudregeln.

Låter det krångligt? Vi på Wint gillar att förenkla saker, så vi har tagit fram sajten K10.nu som kan hjälpa dig att få koll på vad som är ”rätt” lön just för dig. Ta tag i det nu direkt, så kan du slappna av och ha en riktigt skön jul- och nyårshelg!

För vem passar Wint?

Vi har tagit fram en riktigt bra lösning som är optimerad för aktiebolag som tar betalt med faktura för sin tid eller tjänst. I första hand alltså konsult- och tjänstebolag samt fastighetsmäklare. Exempel på verksamheter som vi inte tar in i dagsläget är produktbolag med order- och lagerhantering, e-handel, transportbolag och restauranger. Helt enkelt för att vi inte har fullt automatiserade flöden för de här typerna av verksamheter ännu, och därför blir inte upplevelsen för dig som kund optimal. 

Hur blir jag kund?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig. Vi bokar in en genomgång av Wint och när du bestämt dig för att du behöver Wint i din vardag skapar vi upp ett konto. Vårt onboardingteam tar över och ser till att du känner dig trygg med hur Wint funkar. De tar även in din tidigare bokföring, om det finns någon sådan. 

När allt är på plats tar du en kaffe och fortsätter utveckla ditt bolag, medan vi sköter företagets ekonomi. Deal?

Få artiklar som denna i din inkorg

Vad är rätt lön för dig?

Ta en titt på K10.nu!

Vill du få företagstips direkt i din inkorg?

Signa upp för Wints nyhetsbrev!