Klart att bokföring kan automatiseras!

Klart att bokföring kan automatiseras!

  • Tech & innovation
  • 9 Oct
    2018

Att automatisera sådant som utförts av människor i decennier kan låta både hotfullt och svårt att greppa. Men Anders Josefsson, CTO och medgrundare på Wint, menar att det är en fullt naturlig del av samhällets utveckling. Här kan du läsa vad han menar.

Som revolutionär i en konservativ bransch stöter vi på Wint inte sällan på viss skepsis, både från branschkollegor och från potentiella kunder.

“Inte kan man väl automatisera bokföring?”, säger de. “En dator kan inte utföra ett hantverk som människor förfinat i decennier”, hävdar någon. “Det går väl inte skapa ett system som förstår sig på krångliga bokföringsregler?”, frågar sig nån annan.

Och visst, att vara lite vaksam innan man hoppar på nya saker är aldrig fel. Men samtidigt hade samhället inte kommit någonstans om det inte vore för människor som vill göra saker bättre än hur de ser ut just nu.

Automatisering gör vardagen enklare

Om automatisering aldrig hade hänt hade de flesta av oss troligtvis varit bönder idag. Helt utan bevattningssystem, skördetröskor, avancerade mjölkmaskiner och andra tekniska hjälpmedel som dagens lantbrukare kan använda. Nej, vi hade tvingats utföra hårt kroppsarbete, dag ut och dag in, bara för att kunna ställa mat på bordet.

Den första automatiseringen inleddes nämligen i samband med den så kallade industriella revolutionen för en bit över 200 år sedan. Då var mer än två tredjedelar av befolkningen jordbrukare, men tack vare att allt fler arbetsuppgifter började automatiseras kunde en överhängande del av det manuella arbetet helt elimineras och istället utföras av maskiner.

Sedan dess har det bara fortsatt. Faktum är att revolutionen fortfarande pågår. Område efter område, uppgift efter uppgift automatiseras i takt med att man inser att de kan skötas enklare, snabbare och mer kostnadseffektivt utan manuell handpåläggning.

Det här betyder inte att människor petas bort och blir arbetslösa. Tvärtom skapar automatisering nya roller för oss alla att fylla. Det fanns till exempel inte så många mjukvaruutvecklare, ingenjörer eller industritekniker innan den industriella revolutionen, eller hur?

Det är bokföringens tur nu

Nu tycker vi på Wint att det är bokföringens tur att automatiseras. För varför ska egentligen en person behöva knappa in alla siffror manuellt när ett system bara kan läsa av verifikaten och placera in siffrorna på rätt konton per automatik?

Varför ska du som företagare behöva sprätta kuvert, betala fakturor och sätta dem i pärmar som du skickar till din redovisningskonsult, när fakturan istället kan komma till en app i telefonen där du godkänner med ett klick och såväl betalning som bokföring sedan sker automatiskt?

Vi vet att det finns mycket att vinna på att automatisera bokföring och ekonomihantering; både för dig som företagare och för ekonomen. När det manuella arbetet försvinner finns nämligen tid och utrymme för mer strategiska uppgifter – sådant som verkligen spelar roll för ditt företag.

När de manuella processerna automatiseras finns dessutom större möjligheter att analysera och dra slutsatser av sin bokföring och ekonomi. Allting sker ju i realtid, så de rapporter du plockar ut från din bokföring visar verkligen hur ekonomin ser ut just nu. Det tycker vi är en bra grej.

Det mesta är möjligt med automatisering

“Men ...”, säger någon, “... det känns läskigt att lägga mitt företags ekonomi i händerna på ett automatiserat och digitalt system”.

Det kan man såklart förstå. Men om du tänker efter så använder du redan tekniska och mer eller mindre automatiserade lösningar för att hantera känslig information nästan dagligen. Du kanske betalar genom att blippa ditt kort i kassan, du swishar till dina kompisar när ni delar på notan och du identifierar dig med Mobilt BankID för alla möjliga tjänster. Kanske har du till och med en bil som – om inte fullt ut, så åtminstone till stor del – är självkörande?

Alla de här lösningarna har kommit till för att förenkla din vardag på ett eller annat sätt. De möttes måhända av motstånd till en början, men idag är många av dem en naturlig del av vår vardag. Och snart kommer samma sak gälla för automatiserad bokföring, för svaren på de frågor som inledde den här artikeln är nämligen ganska självklara:

Bokföring KAN automatiseras och vi har redan kommit en lång bit på vägen. En dator KAN utföra det hantverk som människor förfinat. Faktum är att vi, tack vare att vi lärt oss av folks framsteg och misstag, kan utforma automatiserade processer som är nästintill perfekta.

Och slutligen: jo, ett system KAN programmeras att både lära sig och att följa krångliga bokföringsregler. När systemet väl är inställt på att göra rätt kommer det dessutom aldrig att bryta mot reglerna. Det vet nämligen inte hur man gör. Ingen risk för den typ av misstag som kan ske när den mänskliga faktorn varit framme med andra ord.

Mina pengar ligger, som du förstår, på att automatisering är det enda rätta för den här branschen. Hur tror du själv att din bokföring kommer att skötas om några år?

Anmäl dig till Wints mailutskick!