3 saker du som företagare bör tänka på innan 2018 är slut

Med smart skatteplanering innan årsskiftet kan du som driver företag spara många tusenlappar i din privata plånbok. Dessutom finns några saker du bör tänka på för att ditt företag ska stå väl förberett inför 2019. Wints ekonomiexpert, Janne Westerlund, hjälper dig på vägen.

Genom att följa dessa tre tips kan du minimera din skatt, maximera din utdelning och se till att stå väl rustad när 2018 slår om till 2019.

1. Se över ditt löneuttag

Minimera din skatt

En av fördelarna med att driva företag är att man i relativt hög grad har möjlighet att styra över sin egen lön. Därför brukar de flesta företagare sätta ett maxtak på sin inkomst för att undvika att lönen överstiger gränsen för statlig skatt.

Du som plockat ut en årslön på max 468 700 kr under 2018 kommer undan med att enbart betala kommunalskatt. På varje krona över den brytpunkten måste du dock betala ytterligare 20 % i skatt till staten, vilket inte brukar kännas särskilt lockande.

När inkomsten nått gränsen för statlig skatt är det därför mer fördelaktigt för dig som företagare att göra ytterligare uttag i form av räntefördelning om du driver enskild firma eller handelsbolag och har kapital kvar i verksamheten, eller i form av aktieutdelning om du driver aktiebolag (läs mer om hur du maximerar din utdelning i punkt 2).

Eller fokusera på ditt sociala försäkringsskydd

Att planera sin lön behöver dock inte betyda att du vill undvika att betala skatt. Kanske tillhör du de företagare som gärna betalar några extra tusenlappar i skatt för att få bästa möjliga pensionsgrundande inkomst och socialförsäkringsskydd istället?

Då kan du dubbelkolla att din lön nått upp i följande tre nivåer. Med en årslön på 364 000 kr under 2018 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Nästa steg handlar om att få högsta möjliga föräldrapenninggrundande inkomst. Då måste du ha tagit ut 455 000 kr.

Så långt klarar du dig alltså undan statlig skatt. För att få maximal pensionsgrundande inkomst krävs dock en lön på 504 375 kr i år, vilket innebär att du behöver överstiga brytpunkten med minst ca 35 000 kr. Men det kanske det kan vara värt?

2. Planera din utdelning genom att ta “rätt lön”

Du som är ägare i ett fåmansaktiebolag som haft positivt klirr i kassan under året har rätt att plocka ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp – ett så kallat gränsbelopp – som bara beskattas med 20 %. På så sätt kan du maxa din privata ekonomi utan att höja lönen så att den går över brytpunkten för statlig skatt.

Hur högt just ditt gränsbelopp för utdelning är kan beräknas utifrån två olika regler: förenklingsregeln eller huvudregeln.

Förenklingsregeln baserar sig på ett schablonbelopp som i år säger att du kan ta ut en utdelning på ca 171 800 kr om du äger hela bolaget själv. Inte illa, men det kan faktiskt bli mer än så om du använder dig av den lite krångligare huvudregeln.

För att få fram sitt gränsbelopp med huvudregeln måste man bland annat ta hänsyn till vilken lön man själv plockat ut under året – “rätt lön” – samt bolagets sammanlagda lönekostnader för året.

Man kan räkna såhär: Omkostnadsbelopp x 9,49 % + lönebaserat utrymme + Sparat utdelningsutrymme från förra året x 103,49 %.

Men det är ju ganska krångligt. En enklare metod är att gå in på sajten K10.nu som vi på Wint tagit fram för att hjälpa dig att räkna ut vad som är “rätt lön” för dig om du vill maxa din utdelning för 2019. Spana in den så kanske du kan få en glad överraskning efter nyår.

3. Förbered dig för AGI

Som vi nämnt i en tidigare artikel kommer det nya året att föra med sig en omfattande förändring när det gäller arbetsgivardeklarationen. Alla löneutbetalningar ska från och med januari 2019 rapporteras till Skatteverket på individnivå varje månad istället för att samlas på en kontrolluppgift när året är slut.

>> Läs också: “Vad innebär AGI-reglerna för dig som är arbetsgivare?” <<

Detta kommer att ställa krav på dig som arbetsgivare att skärpa dina rutiner och säkerställa att lönehanteringen blir korrekt redan från början eftersom ditt utrymme att göra efterjusteringar begränsas.

Innan årsskiftet är det alltså viktigt att du känner dig trygg med att ni har en standardiserad process på plats för att kunna följa de nya AGI-reglerna i ditt företag – vare sig du är ensam anställd eller har flera hundra kollegor.

En viktig del i detta är att se till att ha en riktigt snabb process för avvikelserapportering i bolaget. Innan året är slut bör du informera dina anställda om vikten av att rapportera avvikelser och skicka in kvitton och underlag i god tid. På så sätt får du eller din löneadministratör tid och  utrymme att granska alla avvikelser och vara väl förberedd inför varje löneutbetalning och arbetsgivardeklaration.

Snabb rapportering är dock inte allt. Du bör även säkerställa att du använder ett lönesystem som har inbyggt stöd för AGI. I annat fall riskerar din administration kring lönehanteringen nämligen att öka markant från och med årsskiftet – i och med att varje enskild lönespecifikation också ska fungera som en kontrolluppgift till Skatteverket.

Lönesystemet i Wints tjänst är väl förberett för att hantera AGI för såväl små som stora bolag. Wint kan alltså inte bara automatisera all din löpande bokföring – vi kan också drastiskt underlätta din lönehantering. Tjänsten innefattar bland annat enkel avvikelserapportering och appen erbjuder en funktion för utläggsredovisning som snabbar på processen när dina anställda ska skicka in sina kvitton och underlag. Enkelt för både dig och dina anställda, samt helt rätt hanterat enligt Skatteverkets regler. Grymt va?

Hör av dig till oss på Wint om du vill veta mer om hur vi kan förenkla din vardag under 2019.

Vill du ta kontrollen över din ekonomi?

Kom igång med Wint!

Få artiklar som denna i din inkorg